Neus Català, l´última supervivent dels camps nazis ens ha deixat

Neus Català, l´última supervivent dels camps nazis ens ha deixat

Neus Català ha mort als 103 anys. Era l’última supervivent del camp d’extermini de Ravensbrück.

Va néixer als Guiamets i ha volgut morir als Guiamets.Es va afiliar des de molt jove a les Joventuts Socialistes Unificades. El 1939 va haver de fugir a França amb 180 nens orfes que tenia a càrrec seu en una casa de colònies. Va lluitar amb la resistència francesa. Capturada per la Gestapo, va ser deportada a Ravensbrück.

Va ser mà d’obra esclava de la indústria de guerra de Hitler. Però va formar un escamot clandestí que es dedicava a boicotejar la fabricació d’armes i van inutilitzar uns 10 milions de bales i van espatllar nombroses màquines de fabricació d’armament.

Va rebre diversos guardons, el més important, la Medalla d’Or de la Generalitat. El que més li agradava era anar a les escoles a explicar la seva vida i el silenci amb què els nens se l’escoltaven. Una nena  la va qualificar com la dona que va derrotar Hitler.

Ara els postulats de l’extrema dreta formen part del programa d’alguns partits. És un moment en què es banalitza el sentit de la paraula “nazisme”. Segur que alguns dels libres que parlen d’aquesta dona tan excepcional, com ara Un cel de plom, ens ajudaran a mantenir la memòria de la barbàrie nazi.

Neus, gràcies per la teva lluita!